צמחונות וטבעונות

בשנים  האחרונות ישנה חשיפה גדולה לתזונה צמחונית וטבעונית. הגישות נפוצות בעיקר מסיבות של אידיאולוגיה ומצפון והן מסיבה בריאותית-רפואית.

ההבדל בין הגישות הוא שעל פי הגישה הצמחונית רשימת המזונות לא תכלול מוצרי בשר (עוף , הודו,בשר בקר) ובמקרים מסוימים גם לא תכלול מוצרי חלב. הגישה הטבעונית מורכבת יותר שם הרשימה לא תכלול מוצרי בשר, מוצרי חלב, דגים ואף ביצים. בשתי הגישות רוב האוכלוסייה שבחרה בדרך זו בפרט מסיבות "אופנתיות"   לא מקפידים על אכילה של כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים ובנוסף לא דואגים לתחליפים ראויים. חשוב לציין שיש לבצע בדיקות תקופתיות על מנת לזהות חסרים תזונתיים ולתסף במידת הצורך .מחקרים רבים מנסים למצוא את הגישה האופטימלית לתזונה מאוזנת ובריאה יותר. אחד מהם הוכיח לא פעם כי ישנם יתרונות בריאותיים רבים לצריכה מוגברת של ירקות ופירות המכילים רכיבים נוגדי חמצון הפועלים כחומר אנטי-סרטני  כמו ביתא-קרוטן ,סיבים תזונתיים ועוד. כל היתרונות של תזונה צמחונית/טבעונית עלולה להעלם ברגע שהתפריט נעשה בצורה לא מבוקרת וללא ההשלמות המתאימות. יש לקחת בחשבון שכשמוותרים על מזון מן החי ואפשרויות הבחירה של המזונות הולך ומצטמצם כך גדלה האפשרות לסבול מחסרים חיוניים של וויטמינים ומינרלים. ולכן יש לפנות לרופא המשפחה ולבקש ממנו הפניה לבדיקות הבאות: ויטמין B12, ויטמין D, חומצה פולית , ספירת דם וברזל .כמו כן יש לתסף במידת הצורך בויטמין B12 , ברזל, אבץ וסידן. חוב לציין שלכל ויטמין ומינרל ערך חיוני ומשמעותי לתפקוד גופינו. (המוח, הלב, הכליות ,חילוף החומרים ועוד).

אז מה אוכלים במקום בשר: דגים. הדג מכיל חומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3 (הידועה כבעלת השפעה אנטי דלקתית, וכן מיטיבה  עם תפקודי המוח ושיפור הריכוז) כמו כן הדג יכיל חלבון, B12, וברזל. ההמלצה היא על דגי ים צפוני כגון טונה, סלמון ומקרל.

קטניות: הן עתירות בחלבון , בפחמימות ובסיבים תזונתיים מסיסים הממתנים את העליות ברמות הסוכר והכלוסטרול בדם וכן עוזרות לתחושת השובע. הן דלות בשומן ומקור מצוין לוויטמינים מקבוצת B. יש לציין שהחלבון הנמצא לבדו בקטניות אינו מלא (בכל 9 חומצות האמינו החיוניות לנו) ולכן כדאי לשלב ביחס של 1:2 על כל 2 מנות קטניה מנת דגן. דוגמא לקטניה: עדשים, שעועית לבנה/שחורה , חומוס ,סויה. דוגמה לדגן: לחם דגנים מלא, אורז מלא, כוסמת.

ביצים ומוצרי חלב :החלבון בביצה הוא חלבון מלא (מכילה 22 חומצות אמינו) וכן הביצה מעושרת בויטמין B12 , ובמינרלים. מוצרי החלב עשירים באבץ וסידן (חשובים למערכת החיסונית, לבעיות עור, נשירת שיער, עייפות, וכן לבריאות העצם, השיניים והדם).

לסיכום: הכמויות צריכות להינתן ע"י איש מקצוע מוסמך שיידע לתת הערכה נכונה של כמויות ושל יחס רצוי בין שאר אבות המזון לטובת תזונה עשירה, בריאה ומאוזנת בריאותית וכן מבחינה קלורית.

 

כל הזכויות שמורות לUltraWELLNESS פתרונות בריאות

גלילה לראש העמוד