אבות המזון – השומנים א'

אבות המזון – השומנים

שלום לכם קוראים יקרים. בשבועות הקרובים אעשה לכם סדר בנושא מאוד חשוב , כשמהניסיון שלי לא תמיד מובן למטופלים שמגיעים אליי לטיפול. וזה נושא אבות המזון והחשיבות שלהם מבחינה פיזיולוגית.

השומנים –חלק א'

השומנים מהווים את מאגר האנרגיה הגדול בגוף. מכל גרם שומן הגוף מייצר 9 קלוריות לעומת 4 קלוריות שהגוף מייצר מכל 1 גרם פחמימה ומכל 1 גרם חלבון .

תפקידי השומנים בגופנו:

1.סיוע בבניית התא . השומנים מהווים את אחד ממרכיבי קרום התאים המווסת את כניסת ויציאת המרכיבים החיוניים פנימה והחוצה. וכן לוקחים חלק במבנה תאי העצב.

2.מקור לאנרגיה . כאמור מכל גרם שומן הגוף יקבל 9 קלוריות.

3.חומרי ריפוד והגנה לתאים .ריפוד האיברים הפנימיים החשובים כמו הלב ומערכת הרבייה .

4.המסת ויטמינים שיכולים להיספג רק בסביבה שומנית כמו A, D ,E ,K , ובטא קרוטן בעיקר במעי הדק.

5.הגנה מפני איבוד חום ושמירה על טמפרטורה תקינה ע"י בידוד הגוף .

6.סיוע ביצירת הורמונים שונים, המשפיעים על תהליכים פיזיולוגיים בגוף כמו רעב ,שובע , עייפות , רמות אנרגיה , הורמוני מין ועוד. ( בין היתר הורמונים האחראים למחזור החודשי התקין אצל נשים ).

7.סיוע ביצירת מלחי מרה הנוצרים בכבד ומיועדים לעיכול ולפירוק השומנים מן המזון .

סוגי חומצות השומן :

1.חומצת שומן רוויה.- נמצאת בעיקר במוצרים מן החי  ובמוצרים המכילים מרגרינה . מעלה את רמות הכולסטרול והשומנים בדם ועלולה לגרום להתפתחות מחלות לב וכלי דם .

2.חומצת שומן חד- בלתי  רוויה.- חשובות לייצור הכולסטרול "הטוב" (HDL ) , העוזר בפינוי הכולסטרול "הרע" ( LDL ) בדם . נמצאת בעיקר באבוקדו , זיתים , בוטנים , שקדים ועוד .

3.חומצת שומן רב –בלתי רוויה.- חשובות למבנה התקין של קרום התא , ליצירת חומרם נוגדי דלקת בגוף וכן לטובת הפחתת הכולסטרול "הרע" ( LDL ). נמצאת בעיקר באגוזי מלך , חמניות ,שמן חריע ועוד.

סוג נוסף של חומצות שומן הוא חומצות השומן החיוניות  EFA – את חומצות שומן אלו הגוף אינו יכול לייצר בעצמו . תפקידם :

1.מעורבות בייצור חומרים נוגדי דלקת וכן בייצור הורמונים ואנזימים בגוף.

2.דרושות לפירוק הכולסטרול "הרע" ( LDL) ובכך מסייעות במניעת מחלות לב וכלי דם.

3.מהוות חומר מוצא לבניית פרוסטגלנדינים (PG ) , המהווים קבוצת חומרים שומניים המעורבים בבקרה על התכווצויות שרירים , מצבי דלקת והתכווצות שרירים.

4.דרושות למבנה התקין של קרומי התא וכן לייצור מיטוכונדריה (מרכז האנרגיה בתא).

סוגי חומצות השומן החיוניות :

אומגה 6 = נמצאת בשומנים צמחיים כמו שמן זית .

אומגה 3 = נמצאת בעיקר בעלים ירוקים לרבות אצות כמו ספירולינה וכלורלה וכן בדגי ים הגדלים בים הצפוני ( מים קרים מאוד) למשל סלמון , דניס, הרינג , מקרל וטונה או בזרעי צ'יה.

המשך בפרק הבא.

 

כל הזכויות שמורות לUltraWELLNESS פתרונות בריאות

גלילה לראש העמוד