
המים- נוזל החיים
המים מהווים את המרכיב הגדול ביותר בגוף האדם .הם מהווים כ- 60% ממשקל גופו של גבר וכ- 50% ממשקל גופה של אישה ( במצב תקין ) . המים בגופנו מתחלקים למים תוך תאיים ולמים חוץ תאיים. החלוקה תלויה בהפרש הריכוזים בין נתרן ואשלגן .
מים חוץ תאיים- מהווים 45 % מכלל המים בגוף .
מים תוך תאיים- מהווים 55 % מכלל המים. הם נמצאים בריכוז גבוה בתאים בעלי פעילות המייצרת אנרגיה ברמה גבוהה, כגון תאי שלפוחית השתן ותאי שריר. בתאים אלו המים מהווים 75 % ממשקל התא. תאים בעלי פעילות אנרגטית נמוכה מכילים כמות מים נמוכה למשל תאי עור , תאי שלד . כלומר כחלק ממטרה של שינוי בהרכב הגוף , למים חשיבות עליונה בצריכתם בצורה תקינה . ספורטאים בעלי מסת גוף רזה גבוהה יכילו כמות נוזלים גבוהה לעומת אוכלוסייה בעלי עודף משקל ושומן בפרט.
תפקודי המים בגוף
1.מגדילים את נפח הדם.
2.נושאים את חומרי הפסולת אל מחוץ לתאים ולגוף.
3.אחראים על ספיגת וויטמינים בעיקר B , C ומינרלים.
4.אחראים על התאוששות וחידוש אנרגטי .
5.אחראים על וויסות עצבי-שרירי.
6.משמשים כמסיסים של מזון בתהליך חילוף החומרים.
7.מסייעים לווסת את הטמפרטורה בגוף.
8.נושאים חומרי פסולת אל מחוץ לתאים ובכך אחראים על תהליך ניקוי רעלים.
מאזן המים בגוף
המאזן נקבע בין כמות המים שהאדם מכניס לעומת הכמות המופרשת מגופו. אדם בריא , בתנאי אקלים נורמאליים צריך להכניס לגופו כ- 2.5 ליטר במשך היום ולפזר את כמות הנוזלים במשך היום . (לא כולל פעילות גופנית / עבודה מאומצת ) .
את המים אפשר לקבל משתייה ( בעיקר ממים , משקאות המכילים קפאין יבצעו את הפעולה ההפוכה ויגרמו לשתן מוגבר ) , ממזון ( בעיקר פירות , ירקות ) ומתהליך פיזיולוגי המחמצן את אבות המזון ממנו גופנו מפיק אנרגיה זמינה .
גוף האדם מאבד מים בצורת הזעה של העור ( דרך תהליך של אידוי התורם לצינון הגוף ,הכמות תלויה בתנאי מזג האוויר , בגנטיקה וכן ברמת הפעילות הגופני ). , כמו כן הגוף מאבד נוזלים בתהליך הנשיפה ( תלוי ברמת הפעילות הגופנית בעיקר ) , דרך השתן ( איבוד נוזלים ברמה הגבוהה ביותר ) ואף דרך הצואה ( במצבים של שלשול או הקאות , עולה כמות המים אותה אדם מאבד ) .
על ויסות משק המים בגוף אחראיות הכליות והמערכת ההורמונאלית.
תסמינים הנובעים מחוסר מים / התייבשות
תשישות , עייפות ,כאבי ראש וסחרחורות ,כאבי בטן , לחץ באזור הלב והחזה , כאבי בטן , עצבנות ,כאבי שרירים לרבות התכווצויות שרירים באופן פתאומי (ספאזם ), פיהוק שלא נפסק ,דופק מהיר ואף עלייה בטמפרטורות הגוף . תופעות אלו הינם תוצר של התייבשות תאי שריר ותאי עצב.
ההמלצות שלי הן פיזור של הנוזלים המשך היום בצורה מבוקרת , ניתן להיעזר במדידה של כמות הנוזלים ע"י בקבוק ואז קל יותר יהיה למדוד, או דרך כוסות שתיית מים לפני כל ארוחה ואחרי כל ארוחה , בשעות מסוימות , תזכורות בטלפון הסלולארי . עדיף לא להגיע למצב של צמא חריג. צמא חריג מעיד על התייבשות ולכן עדיף לא להגיע למצב כזה. תופעות כמו רעב הינם גם תופעה של התייבשות וכתוצאה מהשתבשות של מנגנון הורמונאלי הגוף מאותת על רעב בזמן שהוא בכלל זקוק לנוזלים ולכן מומלץ ראשית לנסות ולשתות ורק אז לקבל את ההחלטה בצורה שקולה . מומלץ לא להחשיב משקאות המכילים קפאין בחישוב היומי. לגבי שתייה בזמן ארוחה הדעות חלוקות. בשלב הזה אני ממליץ ללכת עם מה שעושה לך טוב …..