אבות המזון

אבות המזון

שלום לכם קוראים יקרים. בשבועות הקרובים אעשה לכם סדר בנושא מאוד חשוב , כשמהניסיון שלי לא תמיד מובן למטופלים שמגיעים אליי לטיפול. וזה נושא אבות המזון והחשיבות שלהם מבחינה פיזיולוגית.

החלבונים

החלבונים העיקריים בעלי הערך הביולוגי הגבוה ביותר  נמצאים במוצרים מן החי. מוצרי בשר ,דגים גבינות וביצים . ניתן לשלב בין  דגנים איכותיים בשילוב קטניות איכותיות ולייצר שילוב מוצלח גם כן.

לחלבונים תפקודים חשובים בתפקוד הבסיסי של גוף האדם:

1.דרושים ליצירת נוגדנים במערכת החיסון . למשל כדוריות הדם הלבנות.

2.דרושים לבניית תאים חדשים . למשל תאי שריר . זו הסיבה שעל מנת לבנות יותר ממסת השריר נזדקק לצריכת חלבונים גדולה יותר .

3.דרושים לבניית אנזימים ( למשל אנזימי עיכול ) והורמונים בגופנו שאחראים על זירוז תהליכים פיזיולוגיים .

4.משמשים כמאגר אנרגיה בעת הצורך . ( עדיף לא להשתמש בהם בתדירות גבוהה במשך היום , מצב זה נקרא צום ויבוא בדרך כלל על חשבון פירוק שרירים ).

5.תורמים לתחושת שובע לאורך זמן . פירוק של חלבונים נמשך זמן יותר מכל אב מזון ולכן חשוב לצרף בכל ארוחה מזון מסוג חלבון על מנת לשפר את חילוף החומרים (מטבוליזם)  ולתמוך בתחושת השובע לאורך זמן ממושך יותר.

6.משמשים כנשאים שונים ומסייעים בהעברת חומרים מתוך התא לגופנו ולהיפך. הבולט הוא חלבון ההמוגלובין .

מבנה מולקולות החלבון

החלבון בנוי מחומצות אמינו הקשורות זו בזו . להם מורכב פחמן, מימן ,חמצן וחנקן, זרחן , גופרית .ישנם 22 חומצות שונות כאלו. כאשר 8 מתוכם ניתן להשיג רק ממקורות תזונתיים והגוף אינו יכול לייצר בעצמו .

חומצות אמינו חיוניות

הן חומצות שהגוף לא יכול לבנות בעצמו וכמו כן הן משמעותיות ודרושות לשם התפתחות תקינה . הן משתחררות במהלך העיכול של המזונות החלבוניים אשר מכילים מזונות מסוג זה.

מחסור בחומצות אמינו  יכול לנבוע מצריכה לקוייה של כמות חלבון יומית. רצוי לצרוך לפחות 25-35% מהצריכה הקלורית הכללית ממקורות חלבוניים איכותיים. כמו זה הצריכה קשורה לפעילות גופנית , תדירות , עצימות , גיל , מין וכו.

סיבה נוספת למחסור בחומצות האמיניות היא צריכה של חלבון בעל ערך ביולוגי נמוך  למשל דגנים בלבד ,קטניות בלבד , שומנים ופחמימות בכלל, מחסור בוויטמינים ומינרלים לרבות ברזל , אבץ B6 , B2 עלול לפגוע בפעילויות ביולוגיות נחוצות, הפרעות עיכול ובעיות ספיגה , מצבי סטרס ( מתח

ולחץ ) קבועים  אשר מפרישים בצורה קבועה את הורמון הקורטיזול הידוע כמפרק  וכן בעיות גנטיות-תורשתיות.

תסמיני מחסור בחלבון:

חולשה כללית , עייפות , ירידה במשקל ודלדול שרירים  , מערכת חיסונית ירודה ונטייה למצבי חולי , הופעת בצקות ,ירידה ברמת האלבומין בדם , ירידה ברמת ייצור אנזימי עיכול ( יתבטא בדרך כלל בבעיות עיכול ) .

 

כל הזכויות שמורות לUltraWELLNESS פתרונות בריאות

גלילה לראש העמוד